Ajankohtaista

Entä jos… sisäilmasta sairastuminen veisi sinulta kodin ja perheen?

Julkaisuaika: 
18.10.2017 09:21
Tiedote. Julkaistu: 17.10.2017, 13:42 Hengitysliitto

Sisäilmasta sairastuminen voi viedä fyysisen terveyden lisäksi myös henkiset, sosiaaliset ja taloudelliset voimavarat sairastuneelta ja hänen perheeltään. Kotoa löytyvä kosteus- tai homevaurio voi aiheuttaa monia ongelmia: tilapäismajoituksen tarvetta ja jopa asunnottomuutta. Hengitysliitto haluaa muistuttaa Asunnottomien yönä, että sisäilmasta sairastuminen voi syrjäyttää ihmisen yhteiskunnassa monella tavalla. Näin ei kuitenkaan olisi pakko olla.

Sisäilmasta sairastuminen voi johtaa tilanteeseen, jossa henkilö ei enää voi asua omassa kodissaan. Hän joutuu etsimään uutta asuntoa, ehkä jopa useampaan kertaan tai useamman vuoden ajan. Joskus tilapäisen suojan tarjoaa sukulaisten koti, kesämökki tai parveke, ulkovarasto tai pihakatos, ystävän terassi tai sauna. Joskus kiertolaiselämä vie taivasalle riippumattoon ja laiturille makuupussiin. Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuu elämä, jota ei voi suunnitella, ja josta puuttuu turvallisuus.

Kiertolaiselämä rasittaa ihmisen itsensä lisäksi hänen sosiaalisia suhteitaan. Ystävät ja sukulaiset turhautuvat, kun eivät välttämättä pysty auttamaan, eivätkä voi pitkäkestoisesti majoittaa kotonaan ylimääräistä väkeä. Koko perhe ei välttämättä ole sairastunut, mutta seuraa yhtä sairastunutta perheen jäsentä majapaikasta toiseen mahdollisuuksien mukaan.  Perheen ja sairastuneen mahdollinen erillään asuminen ei välttämättä ole seurausta ihmissuhteiden katkeamisesta, vaan ainoastaan olosuhteiden pakosta, kun yhteistä kaikille sopivaa kotia ei löydy. 

Asunnottomien yönä 17.10.2017 Hengitysliitto kannustaa jokaista kysymään itseltään, ”Kuinka kauan minä jaksaisin asunnottomuutta?”

Sisäilmasta sairastuneiden asunnottomuuteen voi vaikuttaa monella eri tavalla:

  • Laadukas hätämajoitus on turvattava kaikille sitä tarvitseville. Sisäilmasta oireilevat ja sairastuneet tarvitsevat tuoksuttomia hätämajoitustiloja, joissa on hyvä sisäilma ja joissa koko perhe pystyy majoittumaan.
  • Kunnat, järjestöt ja muut vuokranantajat voivat tarjota sisäilmasta sairastuneille mahdollisuuksia asunnon koenukkumiseen tai koeasumiseen. Vaihtoehto on vuokranantajalle työläämpi, mutta inhimillinen. Toisaalta työmäärä voi pitkällä aikavälillä vähentyä, sairastunut kun asuu sopivan asunnon löydettyään todennäköisesti siinä pitkään.
  • Asuntotuotannossa tulee tunnistaa sisäilmaongelmien riskitekijät ja ehkäistä niitä rakennuksen koko elinkaaren aikana niin sen suunnittelussa, rakentamisessa, korjaamisessa kuin huollossa.

Hengitysliitto selvitti kesän 2017 aikana sisäilmasta oireilevien ja sairastuneiden asunnottomuuden kokemuksia ja tilapäismajoituksen tarpeita. Kyselyssä ohjattiin vastaamaan niin, että yksi perheenjäsen täyttää lomakkeen koko perheen puolesta. Kyselyyn vastasi 217 henkeä tai perhettä. Tulokset koostetaan ja julkaistaan Hengitysliiton verkkosivuilla vuoden 2017 loppuun mennessä.

Ympäristöministeriön arvion mukaan Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000–800 000 henkeä. Sisäilmasta sairastuneiden määrää ei tiedetä. Hengitysliiton arvion mukaan sisäilmasta oireilevia ihmisiä on Suomessa kymmeniä tuhansia ja sairastuneita tuhansia. 

Lisätietoja:

suunnittelija Kiti Haukilahti
044 407 7042
kiti.haukilahti@hengitysliitto.fi

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 87 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana noin 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää.

Ryhmät: