Yhdistyksen uutisia

20.11.2017
Reisjärven Hengitysyhdsitys tarjoaa jäsenilleen -3€ alennuksen Reisjärven Harrastajateatteri ReTeen esitykseen Maa kallis isien Lippuvaraukset puh.no 0503493420/ Arja Muista ottaa jäsenkorttisi mukaan
5.9.2017
Reisjärven Hengitysyhdistys ry Mahdollisuus on tulla yhdessä seuraamaan kyseistä luentoa etänä Reisjärvelle, uudelle Kisatien koululle. Tervetuloa paikalle 14.9 klo 17 kaikki aiheesta kiinnostuneet; uniapneaa jo sairastavat, heidän läheisensä tai he jotka epäilevät sairastavansa uniapneaa.
3.9.2017
Tietoa keuhkoahtaumataudista Keuhkoahtaumatauti on yleensä tupakointiin liittyvä, hitaasti etenevä keuhkosairaus. Keuhkoahtaumataudille (COPD, Chronic Obstructive Pulmonary Disease) on ominaista pienten hengitysteiden pysyvä ahtauma, keuhkokudoksen tuhoutuminen ja hidastunut uloshengitys. Lue lisää Keuhkoahtaumatauti on yleensä tupakointiin liittyvä, hitaasti etenevä keuhkosairaus. Keuhkoahtaumataudille (COPD, Chronic Obstructive Pulmonary Disease) on ominaista pienten hengitysteiden pysyvä ahtauma, keuhkokudoksen tuhoutuminen ja hidastunut uloshengitys. Lue lisää
3.9.2017
Hae hengityssairaiden kuntoutuskursseille 1.09.2017 Kelan valikoimissa on kymmeniä kuntoutuskursseja, jotka parantavat kykyä selvitä arjesta, töistä tai opinnoista.
2.5.2017
Sote-uudistuksen valinnanvapausjärjestelmässä paljon riskejä 12.04.2017 Hallituksen esittämä malli valinnanvapaudesta uhkaa korottaa pitkäaikaissairaiden asiakasmaksuja. Se saattaa myös jakaa palvelut paremmin ja huonommin pärjäävien palveluiksi.
2.5.2017
Näin tunnistat ja hoidat astmaa – keppijumppaa keuhkoille maailman astmapäivänä 26.04.2017 Astmaa sairastava voi viettää tavallista elämää ja nauttia liikunnasta. Astmaa sairastavan omahoitoon kuuluu säännöllinen lääkkeiden otto, oireiden tunnistaminen oman voinnin seuraamisen avulla, tarvittaessa PEF-arvojen mittaaminen ja säännöllinen liikunta.
11.4.2017
Sisäilmasta sairastuminen – on hoidettava sekä syitä että seurauksia 10.04.2017 Sisäilmaongelmissa on hoidettava sekä syitä että seurauksia, sillä ei ole olemassa toista ilman toista. On siis hoidettava sekä ihmiset että rakennukset.
20.3.2017
Viisi tehokasta tapaa vaikuttaa katupölyn määrään ja haittoihin 20.03.2017 Jokakeväiseen katupölyyn voi vaikuttaa suosimalla kävelyä, pyöräilyä ja julkista liikennettä. Kunnat ja kaupungit voivat varautua järjestämään tehokkaan katujenpesuoperaation.
20.3.2017
Arkiliikunta arvoonsa, Suomi liikkeelle 100 lasissa 100 liikuntatapahtumassa 13.02.2017 Hengitysliiton ”Suomi liikkuu 100 lasissa!” –kampanja kannustaa arkiliikuntaan. Kampanjassa tuodaan esille liikunnan tärkeyttä hengitysterveyden ylläpidossa ja hengityssairaan toimintakyvyn edistämisessä. Noin miljoonalla eli joka 5:llä suomalaisella on hengityssairaus; yleisimpiä ovat astma, keuhkoahtauma ja uniapnea. Hyvä fyysinen suorituskyky tukee arjesta selviytymistä ja itsenäistä asumista kotona. Liikunta myös vähentää merkittävästi terveyspalveluiden käyttöä.
9.2.2017
Katso vuoden 2017 kuntoutuskurssit hengityssairaille 9.01.2017 Kuntoutuskursseille haet täyttämällä kuntoutushakemuksen Kelan verkkosivuilla ja liittämällä siihen B-lääkärintodistuksen. Vaikeavammaisten kurssille hakiessasi tarvitset liitteeksi kuntoutussuunnitelman. Jos sairastat hengityssairautta ja koet tarvitsevasi kuntoutusta, ota asia puheeksi lääkärin, hoitajan tai sairaalan kuntoutusohjaajan kanssa. Lääkäri tekee kuntoutustarpeestasi lausunnon ja ohjaa sinut hakemaan sopivalle kurssille. Aloitteen kuntoutuksesta voi tehdä hoitava taho tai kuntoutuja itse. Oma halukkuus on erityisen tärkeää kuntoutumisessa. Voit hakea kursseille läpi vuoden. Myönteisen päätöksen jälkeen kuntoutuskeskus kutsuu kurssille. Hakeutumistavasta ja hakemukseen tarvittavista liitteistä saat lisätietoja täällä: Hengityssairaan kuntoutus Kuntoutuskurssit hengityssairaille 2017
9.2.2017
Harvinaisten sairauksien päivänä 28.2.2017 muistutetaan harvinaissairauksien tutkimuksen tärkeydestä ja merkityksestä ihmisten elämään, hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Harvinaisten sairauksien päivää vietetään maailmanlaajuisesti vuosittain helmikuun lopussa. Tämän vuoden teema on harvinaissairauksien tutkimus. Tutkimus auttaa tunnistamaan aiemmin tuntemattomia sairauksia ja lisää ymmärrystä harvinaissairauksista. Se auttaa lääkäreitä oikean diagnoosin määrittelyssä ja antaa harvinaissairaalle tietoa sairaudestaan. Se voi myös johtaa uusien hoitojen kehittämiseen ja jopa parannuskeinon löytämiseen. Harvinaisten sairauksien tapahtumia yliopistosairaaloissa Harvinaiset-verkosto järjestää Harvinaisten sairauksien päivän tapahtumat kaikissa yliopistosairaaloiden harvinaisyksiköissä sekä tukee alueellisessa yhteistyössä järjestettäviä harvinaistapahtumia materiaalipaketeilla ja avustamalla tiedotuksessa sekä markkinoinnissa. Lisätietoa kampanjasta ja päivän tapahtumista päivitetään lähiaikoina Harvinaiset-verkoston kotisivuilla. Lisätietoa kansainvälisestä Harvinaisten sairauksien päivän kampanjasta löydät osoitteesta www.rarediseaseday.org. Tietoa harvinaisista hengityssairauksista Mikä Harvinaiset-verkosto on? Harvinaiset-verkosto on valtakunnallinen harvinaistyötä tekevien sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöverkosto. Hengitysliitto on yksi verkoston jäsenjärjestöistä. Jaa Tulostettava sivu
9.2.2017
Liikuntapolut hoitoketjun jatkoksi Joka 5:llä suomalaisella on hengityssairaus. Hyvä fyysinen suorituskyky tukee arjesta selviytymistä ja itsenäistä asumista kotona. Hengityssairaalle liikunta on lääkehoidon rinnalla merkittävä osa omahoitoa: liikunta vähentää oireita ja terveyspalveluiden käyttöä. Kunta voi vaikuttaa pitkäaikaissairaiden työ- ja toimintakyvyn edistämiseen järjestämällä liikuntapalvelut osaksi soten hoitoketjuja ja -polkuja. Paikalliset sosiaali- ja terveysalan yhdistykset tuntevat tarpeet, järjestävät vaikuttavaa täsmäliikuntaa, ylläpitävät matalan kynnyksen osallistumismahdollisuuksia ja tarjoavat vertaistukea. Kaikkien yhteistyötä tarvitaan. Hengitysliitto vaatii: Kuntien on otettava huomioon hengityssairaiden tarpeet ja rakennettava hoitoketjuihin liikuntapolut yhdessä maakunnan sote-palveluiden kanssa. Kuntien on tarjottava liikuntatilat paikallisten yhdistysten liikuntaryhmille ilman tilavuokraa. Myös avustuksia tarvitaan toiminnan ylläpitoon. Jokaisen kunnan on huolehdittava hyvä sisäilma lapsille ja nuorille. Tulevaisuudesta on pidettävä huolta! Suomen kilpailukyky tarvitsee osaamista, oppimisen edellytykset on saatava kuntoon.
27.10.2016
Keskimäärin 62-vuotiaiden keuhkoahtaumatautia sairastavien koeryhmä käveli kuntosaliolosuhteissa juoksumatolla alamäkeen. Heidän tuloksiaan verrattiin tasamaata kävelleisiin. Koeryhmä pystyi kävelemään nopeammin, heidän hengenahdistuksena ja väsymyksensä väheni verrattuna tasamaakävelijöihin. Harjoitus koettiin myös turvalliseksi ja helpoksi. Jarruttava lihastyö on tehokkain lihasharjoittelun muoto verrattuna dynaamiseen ja staattiseen eli paikallaan puristavaan lihastyöhön. Mitä enemmän suuria lihaksia saadaan aktivoitua jarrutukseen, sen nopeammin se parantaa lihasten kestävyyttä. Alamäkikävelyn toteutus on kuntosaliympäristön ulkopuolella haastavaa. Alamäkeä seuraa väistämättä ylämäki, joka lisää hengityssairaiden hengenahdistusta. Yksi ratkaisu kaupunkilaiselle on hyödyntää ostoskeskuksia. Siellä voi nousta portaat hissillä tai liukuportailla ja sitten laskeutua portaat alas. Lisätietoa alamäkikävelystä ja hengityssairaalle sopivasta liikunnasta uusimmassa Hengitys-lehdessä ja sivulla Hengityssairaan liikunta. Alamäkikävely on hyvä harjoittelumuoto kaikille iäkkäille hengityssairaille ja vaikeaa hengityssairautta sairastavilla. Astmaa sairastavien kannattaa käyttää tarvittaessa keuhkoputkia avaavia lääkkeitä ennen liikuntaa tai oireenmukaisesti liikunnan aikana. Kävely portaita alaspäin Kaupunkilainen voi harjoittaa alamäkikävelyä portaissa.
29.8.2016
Uuden tutkimuksen mukaan kansainvälisten liikuntasuositusten minimitaso eli 2,5 h reipasta kävelyä vastaavaa liikuntaa viikossa ei riitä ehkäisemään keskeisiä kansansairauksiamme.