Maailman keuhkoahtaumapäivän luento Kuopiossa 20.11. klo 18

Kuopion Seudun Hengitysyhdistys järjestää maksuttoman ja avoimen yleisöluentotilaisuuden ke 20.11. klo 18-19.30 Maailman keuhkoahtaumapäivänä, Kuopion Museolla Museokatu 1.

Keuhkoahtaumatautia sairastava tarvitsee ohjausta, jotta omahoito onnistuu
Anne Laatikainen, keuhkosairauksien erikoislääkäri .
Keuhkoahtaumatauti ja astma ovat niin yleisiä, että ovat kansantauteja. Molempia tauteja diagnosoidaan ja hoidetaan avoterveyshuollossa tai erikoissairaanhoidossa. Erittäin tärkeää on potilasohjaus, joka ei ole nykyisin ihan optimaalista. Potilaalla on oikeus saada opetus taudistaan ja sen hoidosta. Lääkehoidot ovat hyviä, mutta on tärkeää osata käyttää niitä oikein. Siihen tarvitaan opetusta ammattilaisilta. Kaikki hoito ei ole lääkehoitoa vaan myös lääkkeetön omahoito on syytä opettaa potilaille. Loppujen lopuksi sairastunut itse on tärkein itsensä hoitaja ja se onnistuu, kun hänelle on opetettu tiedot ja taidot. Sairauden hoito koostuu monista asioista.


Hengästymällä hyvinvointia
Leena Hartikainen , fysioterapeutti, KATit liikkeelle hankkeen projektikoordinaattori.
Yksi osa keuhkosairauksien omahoitoa on liikkuminen ja liikunta. Liikunnan hyvinvointi-ja terveysvaikutukset ovat laajat ja tätä moneen vaivaan kelpaavaa ”lääkettä” annostellaan ja säädellään oman kunnon ja elämäntilanteen mukaan. Keuhkosairaus vaikuttaa usein liikkumiseen tuodessaan mukanaan hengenahdistusta, epämukavuutta ja pelkoa. Tule mukaan kuuntelemaan ja samalla pohtimaan omia liikunnan käyttöaiheita – ja tapoja.

Tilaisuuden alussa saamme tietoa Tharros lääketutkimuksesta, jossa selvitetään ehkäisevätkö keuhkoahtaumataudin hoidot mahdollisesti keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheita ja vakavia sydäntapahtumia. Paikalla aiheesta kertomassa tutkijalääkäri Sakari Nieminen.