Peijaksen sairaalan keuhko-osaston toiminnan lopettaminen

HUS:n säästöt ovat nyt koskettaneet todella rankasti VAKEn alueen keuhkopotilaita hoitavaa Peijaksen keuhkoyksikköä. Alueen keuhko-osaston KEU4 vuodepaikkoja supistetaan suunnittelemattomasti siten, että 18 paikan keuhko-osasto suljetaan, ja potilaiden hoito siirretään sisätautiosaston nurkkaan, jonne keuhkopotilaiden hoitoa varten jää vain 8 vuodepaikkaa. Samalla moni keuhkopotilaiden hoitoon koulutettuja sairaanhoitajia ja lähihoitajia on irtisanottu, ja muutama hoitaja siirretään toiseen yksikköön. Tämä on ikävä päätös, joka huonontaa keuhkopotilaiden hoitoa.

Potilaiden hoito on jo 2.12.24 alkaen siirtynyt sisätautien vuodeosastolle, jonne oli tarkoitus siirtyä väliaikaisesti pienemmällä paikkamäärällä, jonka piti tammikuussa nousta normaaliin keuhkopotilaiden hoidon siirtyessä takaisin keuhko-osastolle.   Toiminnan supistaminenon myös aluepoliittisesti vääränä, koska säästöt ovat kohdistuneet pääsääntöisesti keuhkopotilaita hoitavaan henkilökuntaan, ja sen myötä alueen keuhkopotilaisiin. Suuri on huoli potilaiden hoidosta.

Peijaksen keuhko-osasto on uhrattu HUS:n säästöjen alttarille. Tuntuu epäoikeudenmukaiselta, että vahvistetaan muiden yksiköiden (Meilahden alueen ja Jorvin sairaalan) keuhko-osastoja siirtämällä sinne Peijaksen keuhkohoitajia, ja sen lisäksi irtisanotaan osaavia hoitajia Peijaksesta, kun juuri ongelmana on ollut hoitajapula. Kun paikkoja on vähän, vuodeosastohoitoa tarvitsevia potilaita joudutaan päivystysaikana väistämättä siirtämään Jorvin ja Meilahden keuhko-osastoille. Se aiheuttaa kustannuksia potilassiirtojen vuoksi, ja samalla omaisten vierailut vaikeutuvat pitkien matkojen vuoksi.

Päätös keuhko-osaston lakkauttamisesta ja sulauttamisesta sisätautiosastoon vuodepaikkoja laskemalla on kuulemma HUS:n toimitusjohtajan päätös. Arviota päätöksen seurauksista ei arvioitu, vaan on tehty kova päätös säästää rahaa lakkauttamalla keuhko-osasto ja irtisanomalla hoitohenkilökuntaa. Keuhkopotilaat eivät minnekään katoa, ja he tarvitseva hoitoa, mutta kuka hoitaa potilaita jatkossa?